Νέες Εγχειρητικές Τεχνικές

Η ΝΕΑ Α.L.M.I.S. ΑΡΘΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΙΣΧΙΟΥ
[ Mικρής Eπεμβατικότητας με Άριστα Αποτελέσματα ]

Ο όρος «μικρής επεμβατικότητας» ή Μ.I.S. ( Minimally Invasive Surgery) αρθροπλαστική ισχίου χρησιμοποιείται για διάφορες νέες τεχνικές αρθροπλαστικής ισχίου με μονή ή διπλή τομή, πρόσθια, πλάγια, προσθιο-πλάγια, ή οπίσθια τομή.

Η πρόσθια έχει καθιερωθεί και ως Α.Μ.Ι.S. [Αnterior-Minimally-Invasive-Surgery]. Το κοινό χαρακτηριστικό αυτών των τεχνικών είναι η μικρή τομή και η ελαχιστοποίηση της επέμβασης στους μυς.

Οι διαφορές τους σχετίζονται εκτός από τον τρόπο προσπέλασης, από τις διεγχειρητικές ή μετεγχειρητικές επιπλοκές που έχει εμφανίσει η κάθε μια από αυτές.

Παρά τον αρχικό ενθουσιασμό οι επιπλοκές αυτών των τεχνικών και κυρίως της πρόσθιας τύπου Α.Μ.Ι.S. τομής όπως η κάκωση του μηροδερματικού νεύρου, κατάγματα μηριαίου ή ποδοκνημικής άρθωσης από υπερβολική έλξη, κακή τοποθέτηση των εμφυτευμάτων κ.λ.π. δημιούργησαν την ανάγκη τροποποίησης ορισμένων από αυτές τις τεχνικές με έμφαση κυρίως στην εσωτερική αποφυγή κακώσεων αλλά και στο πόσο καλά τοποθετούνται τα εμφυτεύματα στον ασθενή.

Για να αποφευχθεί η κακή τοποθέτηση των εμφυτευμάτων με τις πολύ μικρές τομές, λόγω δυσκολιών από την περιορισμένη ορατότητα χρησιμοποιήθηκαν συστήματα ρομποτικής αλλά ο μεγάλος χρόνος εγκατάστασης αυτών των συστημάτων με τον ασθενή σε νάρκωση και η πολυπλοκότητα της επέμβασης δημιούργησαν νέα επιπλέον προβλήματα.

Για να αποφευχθούν τα προβλήματα και οι επιπλοκές των ως άνω τεχνικών αρθροπλαστικής ισχίου, ο κ. Χριστοδούλου, με μακρόχρονη εμπειρία στις αρθροπλαστικές, με την βοήθεια και του πρώην συνεργάτη του χειρουργού ορθοπεδικού κ. Διαλέτη, βελτίωσε και μετέτρεψε την γαλλική τεχνική “Thomine” στην λεγόμενη νέα A.L.M.I.S. αρθροπλαστική (Antero-Lateral-Minimally-Invasive-Surgery) ώστε να είναι η επέμβαση απλούστερη, λιγότερο επεμβατική, πιο ασφαλής και σχεδόν αναίμακτη στις περισσότερες περιπτώσεις.

Με την νέα A.L.M.I.S. αρθροπλαστική η τομή δέρματος είναι μικρή στα πλάγια του άνω τμήματος του μηρού και εσωτερικά δεν επεκτείνεται στον έξω πλατύ μυ και στα του αγγεία του. Δεν τραυματίζονται οι κλάδοι της εν τω βάθει μηριαίας αρτηρίας όπως είναι οι κλάδοι της έξω περισπώμενης αρτηρίας που τραυματίζονται συνήθως στις πλάγιες τύπου Hardinge προσπελάσεις ούτε τα άνω γλουτιαία αγγεία και νεύρα. Δεν τέμνεται η μάζα των απαγωγών μυών αλλά στις πολύ δύσκολες περιπτώσεις ανασπάται και επανακαθηλώνεται προσεκτικά πολύ μικρό τμήμα της πρόσθιας κατάφυσής τους που όμως δεν συμμετέχει και δεν επηρεάζει την απαγωγική δραστηριότητα του ισχίου. Έτσι αυξάνεται η ορατότητα και μπορούν να τοποθετηθούν τα εμφυτεύματα σε άριστη θέση.

Επίσης δεν τέμνονται οι έξω στροφείς μυς του ισχίου ούτε ο απιοειδής μυς που σύμφωνα με εργασία στο πλέον έγκυρο διεθνές ορθοπεδικό περιοδικό της Αμερικής, το Clinical Orthopaedics, διαπιστώθηκε να τραυματίζεται και να τέμνεται κατά την πρόσθια τύπου A.Μ.Ι.S. αρθροπλαστική ισχίου σε μεγάλο ποσοστό. Επίσης οι έξω στροφείς μυς τέμνονται σχεδόν σε όλες τις οπίθιες προσπελάσεις.

Συγκεκριμένα στο ως άνω διεθνές ορθοπεδικό περιοδικό [ Clinical Orthopaedics and Related Research: December 2006 – Volume 453, pp 293-298 ] αναφέρεται ότι κατά την πρόσθια μικρής παρεμβατικότητας προσπέλαση στο ισχίο ήτοι τύπου (A.M.I.S.) Smith-Petersen, o τείνων την πλατεία περιτονία μυς βρέθηκε να έχει τραυματισθεί σε ποσοστό περίπου 31% και ο καταφυτικός τένοντας του ορθού μηριαίου σε ποσοστό 12%. Ο πυραμοειδής ( απιοειδής) μυς κόπηκε στο 50% αυτών των προσπελάσεων για να κινητοποιηθεί το μηριαίο οστούν.

Σε συνδυασμό με τα πλέον σύγχρονα και βελτιωμένα βιομφυτεύσιμα υλικά όπως είναι η κοτυλιαία πρόθεση βιεμφυτεύσιμου τιτανίου τύπου Zweymuller με ειδικά πτερύγια αντί για βίδες ή ακρυλικό οστικό τσιμέντο, η τεχνική αυτή προσφέρει άμεση λειτουργική αποκατάσταση ακόμη και στα πολύ κατεστραμμένα οστεοαρθριτικά ισχία όπως είναι οι περιπτώσεις που αφορούν οστεοαρθρίτιδα σε έδαφος δυσπλασίας ή συγγενούς εξαρθήματος.

Σχετικό άρθρο των κ. Ν. Χριστοδούλου και Κ. Διαλέτη με τα άριστα αποτελέσματα της εφαρμογής των ως άνω εμφυτευμάτων σε περιπτώσεις οστεοαρθρίτιδας σε συγγενές εξάρθρημα ή δυσπλασία ισχίου δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο πλέον έγκυρο περιοδικό της Αμερικής, το Clinical Orthopaedics and Related Research, 468;1912-1919, 2010 ( U.S.A. )

Η άμεση διεγχειρητική ισχυρή συγκράτηση και σταθερότητα των βιολογικά ενσωματούμενων στο οστούν κοτυλιαίων εμφυτευμάτων τιτανίου, με τα ειδικά πτερύγια για άμεση ισχυρή διεγχειρητική συγκράτηση με περιστροφή, επιτρέπει την πλήρη φόρτιση και βάδιση από την πρώτη ημέρα και εφόσον δεν υπάρχουν προβλήματα σε άλλες αρθρώσεις ή συνοδοί άλλες παθήσεις, το ανέβασμα και κατέβασμα σκάλας από τις πρώτες μετεγχειρητικές ημέρες, με ή χωρίς υποβοήθηση.

Με τα νέα αυτά βιοεμφυτεύσιμα υλικά προκαλείται ισχυρή μόνιμη περιπροθετική ανάπτυξη νέου οστού ώστε να μην υπάρξει κανένα πρόβλημα στις επιφάνειες μεταξύ των εμφυτευμάτων και στο οστούν για όλη την επόμενη διάρκεια της ζωής των ασθενών.

Η μέθοδος ΑLMIS και τα ως άνω κοχλιωτά με πτερύγια κοτυλιαία εμφυτεύματα είναι δύσκολο να εφαρμοσθούν σε περιπτώσεις που έχει προηγηθεί σε άλλο Νοσοκομείο αποτυχημένη αρθροπλαστική άλλου τύπου, με χαλάρωση των υλικών, ακρυλικού πολυμερούς ή βιδών και παραμένει μεγάλο περιπροθετικό οστικό κενό.

Η χρήση επίσης νέων αρθρούμενων επιφανειών ελάχιστης ή μηδενικής φθοράς στο χρόνο, ήτοι κεφαλών ceramic, delta ceramic ή oxinium σε συνδυασμό με ενισχυμένα ένθετα πολυεθυλαινίου κυρίως Ultra Highly Cross Linked, με αντιοξειδωτικά κ.λ.π., ιδιαίτερα σε νεότερης ηλικίας ασθενείς, προσφέρει ακόμη μεγαλύτερη πιθανότητα επιβίωσης της αρθροπλαστικής για πολλές δεκαετίες !

 

ΤΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ NEΑΣ ALMIS (ANTEROLATERAL) ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ ΙΣΧΙΟΥ

1.Απλή και σύντομη επέμβαση, με ελεύθερο το σκέλος, χωρίς πολύωρη συνεχή έλξη σε ειδικό χειρουργικό τραπέζι, χωρίς πολύπλοκους χειρισμούς και με ελάχιστη γενική επιβάρυνση.

2.Επέμβαση διάρκειας μικρότερης συνήθως της μίας ώρας, χωρίς γενική αναισθησία, μόνον με επισκληρίδιο αναισθησία και αναλγησία.

3.Η προσπέλαση γίνεται στην κατεύθυνση του άξονα περιστροφής της κοτύλης, δηλαδή προσθιοπλάγια ώστε να υπάρχει καλύτερη ορατότητα και ευκολία χειρισμών για την τοποθέτηση σε άριστη θέση των εμφυτευμάτων.

4.Μειωμένος μετεγχειρητικός πόνος, κυρίως λόγω της μικρότερης κάκωσης των ιστών.

5.Συντομότερη αποκατάσταση. Το περπάτημα μπορεί να αρχίσει λίγες ώρες μετά την επέμβαση με πλήρη φόρτιση του σκέλους.

6.Μικρότερη παραμονή στο Νοσοκομείο.(Συνήθως 1 έως 3 ημέρες)

7.Η τομή του δέρματος είναι μικρή και προσαρμοσμένη στις ιδιαιτερότητες του κάθε ασθενή. Γίνεται στα πλάγια του μηρού, δεν αφήνει αντιαισθητικές ουλές και δεν χρειάζεται αφαίρεση ραμμάτων γιατί εφαρμόζεται βιοαπορροφήσιμη ραφή.

8.Ταχύτερη επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες.

9.Ελάχιστη απώλεια αίματος. Οι μεταγγίσεις ομόλογου αίματος είναι πολύ σπάνιες.

10.Ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος θρόμβωσης, κυρίως λόγω της γρήγορης κινητοποίησης και βάδισης, της ελάχιστης κάκωσης των ιστών και της σύντομης επέμβασης.

11.Μειωμένος κίνδυνος εξάρθρωσης. Η διατήρηση των μυών σε πάρα πολύ κατάσταση σχεδόν μηδενίζει τον κίνδυνο εξαρθρήματος.

12.Αποτροπή μόνιμης χωλότητας. Η αποφυγή κάκωσης του μέσου γλουτιαίου μυός και κυρίως του οπίσθιου και μέσου ισχυρού τμήματός του καθώς και του άνω γλουτιαίου νεύρου ελαχιστοποιεί την χωλότητα που ήταν συχνή στις παλιές πλάγιες κλασικές προσπελάσεις, εφόσον βέβαια δεν ευθύνεται για αυτήν η χρόνια μόνιμη πλάγια παραμόρφωση της σπονδυλικής στήλης και της λεκάνης ή το άλλο ισχίο από άλλη πάθηση.

13.Συντομότερη επιστροφή στη φυσιολογική ζωή. Το ανέβασμα και κατέβασμα σκάλας ξεκινά συνήθως μία με δύο ημέρες μετά την επέμβαση και η πλειοψηφία των ασθενών μπορεί να οδηγήσει αυτοκίνητο σε δύο με τρεις εβδομάδες.

14.Μακροχρόνια επιβίωση της αρθροπλαστικής. Τοποθετούνται τα εμφυτεύματα στην καλύτερη δυνατή θέση και είναι σύγχρονα μόνιμης βιολογικής ενσωμάτωσης, σαν τα σύγχρονα κοχλιωτά οδοντικά βιολογικής ενσωμάτωσης εμφυτεύματα τιτανίου χωρίς χρήση συμπληρωματικών βιδών ή στερέωση με ακρυλικό πολυμερές.

Η νέα ALMIS (Anterolateral) εφαρμόζεται, με άριστα αποτελέσματα, και στις περιπτώσεις υποκεφαλικών καταγμάτων ισχίου σε ηλικιωμένους ασθενείς, για ημιαρθροπλαστική ή ολική αρθροπλαστική, με μικρή τομή, σύντομη επέμβαση με επισκληρίδιο ή υπαραχνοειδή αναισθησία και αναλγησία και ελάχιστη γενική επιβάρυνση, για άμεση κινητοποίηση και βάδιση. Στις περιπτώσεις που γίνεται μόνον ημιαρθοπλαστική για κάταγμα ισχίου η επέμβαση και η αποκατάσταση είναι ακόμη πιο εύκολη !

Η νέα ALMIS (ANTEROLATERAL) αρθροπλαστική εφαρμόζεται στην Κλινική μας και στις περιπτώσεις οστεοαρθρίτιδας μετά από συγγενές (χαμηλό) εξάρθρημα ή σε δυσπλασία ισχίου.

H νέα Α.L.M.I.S. αρθροπλαστική ισχίου εφαρμόζεται με άριστα αποτελέσματα και στην Ελλάδα, στις Κλινικές του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών, κυρίως στο Ιατρικό Ψυχικού, από τον κ. Ν. Χριστοδούλου και την ομάδα του. Αρκετοί τώρα συνάδελφοι ορθοπεδικοί εξειδικεύονται στην νέα αυτή τεχνική στην Κλινική μας.

Διεθνής μελέτη του κ. Ν. Χριστοδούλου, Κ. Διαλέτη και συνεργατών, με τα άριστα αποτελέσματα της ως άνω A.L.M.I.S. Aρθροπλαστικής Iσχίου δημοσιεύθηκε (Απρίλιος 2012) στο επίσημο Ευρωπαϊκό Περιοδικό Ορθοπεδικής Χειρουργικής και Τραυματολογίας ήτοι στο «Εuropean Journal of Orthopaedic Surgery & Traumatology. Εκδόσεις SPRINGER.

 

 

ΝΕΑ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΓΟΝΑΤΟΣ

ΜΙΚΡΗΣ ΕΠΕΜΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΓΟΝΑΤΟΣ ΜΕ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΠΡΟΕΓΧΕΙΡΗΤΙΚΗΣ – ΚΑΙ ΟΧΙ ΔΙΕΓΧΕΙΡΗΤΙΚΗΣ – ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ Ή «ΡΟΜΠΟΤΙΚΗΣ» ΥΠΟΒΟΗΘΗΣΗΣ

Παρ’ όλο που γνωρίζουμε και μπορούμε να εφαρμόσουμε την κακώς αναφερόμενη τελευταία «ρομποτική» διεγχειρητική αρθροπλαστική δηλαδή την με υποβοήθηση με Computer-πλοηγό αρθροπλαστική, μέχρι να βγουν πιο αξιόπιστα, πιο απλά και πιο ασφαλή για τον ασθενή τέτοια «ρομποτικά» συστήματα, χωρίς τα προβλήματα και τις επιπλοκές που έχει εμφανίσει αυτή η μέθοδος, εφαρμόζουμε στους ασθενείς μας τις νέες, σύγχρονες, δοκιμασμένες και αξιόπιστες διεθνώς αρθροπλαστικές γόνατος τύπου επιφανείας με διατήρηση του οπίσθιου χιαστού και ιγνυακού τένοντα για καλύτερη σταθερότητα και ιδιοδεκτικότητα, ακόμη και σε πολύ κατεστραμμένα γόνατα, με ανθεκτικά για όλη την υπόλοιπη ζωή του ασθενούς μοσχεύματα και με βιοεμφυτεύσιμη ή μη επιφάνεια τιτανίου όπως γίνεται στα καλύτερα σύγχρονα ειδικά ορθοπεδικά κέντρα του εξωτερικού.

Αντί της εφαρμογής με βίδες συστήματος ρομπότ στον χειρουργημένο ασθενή μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σήμερα την υπερσύγχρονη αρθροπλαστική τύπου Visionaire ή Signature που τα Computers και Ρομπότς στο εργοστάσιο και όχι στον αναισθητοποιημένο ασθενή προκατασκευάζουν το ιδανικό εμφύτευμα προσαρμοσμένο στις ανάγκες του κάθε συγκεκριμένου ασθενούς με το ανάλογο εξατομικευμένο εκμαγείο !

Η μέχρι τώρα λεγόμενη διεγχειρητική «ρομποτική» στις αρθροπλαστικές δεν χρησιμοποιείται στα περισσότερα κέντρα διεθνώς γιατί όπως μπορείτε να δείτε και στο διαδικτυακό άρθρο μου «Η πλάνη της ρομποτικής αρθροπλαστικής και της πολύ μικρής τομής» ήτοι στο http://roboticarthroplasty-gr.blogspot.com/ έχει προκαλέσει πολλές επιπλοκές και συνήθως δημιουργεί περισσότερα προβλήματα σε σχέση με όσα δύναται να επιλύσει. Επίσης δεν έχει την δυνατότητα να διορθώσει το μυϊκό σύστημα πέριξ του γόνατος ούτε έχει την δυνατότητα εγχειρητικών τομών όπως σε άλλες ειδικότητες όπως στην γενική χειρουργική, γυναικολογία και ουρολογία. Με τις μεθόδους που εμείς εφαρμόζουμε στις αρθροπλαστικές γόνατος επιτυγχάνουμε, με πιο απλό, πιο ασφαλή αλλά και πιο ακριβή τρόπο, πλήρη διόρθωση του μηχανικού άξονα του σκέλους και ρύθμιση του εκτατικού μηχανισμού του γόνατος και των μυών, χωρίς να παρατείνουμε την επέμβαση και την αναισθησία για την εγκατάσταση τέτοιων πολύπλοκων συστημάτων. Αυτά τα αναφέρω γιατί κάποιοι συνάδελφοι και στην Ελλάδα, πριν δύο – τρία χρόνια, παραπλάνησαν ασθενείς λέγοντας ότι τους κάνουν «ρομποτική» αρθροπλαστική χωρίς όμως να την εφαρμόζουν στις περισσότερες περιπτώσεις. Τώρα προσπαθούν να εφαρμόσουν άλλες μεθόδους ήτοι μικρής επεμβατικότητας κ.λ.π. Δυστυχώς πολλοί ασθενείς παραπλανώνται, τα πιθανά όμως άσχημα αποτελέσματα θα φανούν στο μέλλον…

Με τις σύγχρονες τεχνικές αρθροπλαστικής γόνατος που εμείς χρησιμοποιούμε επιτυγχάνουμε άριστο αποτέλεσμα χρησιμοποιώντας την διεγχειρητική αξονομέτρηση, την κλινική ή διεγχειρητική ακτινοσκοπική σήμανση της μηριαίας κεφαλής και του μηχανικού άξονα του σκέλους, την διατήρηση του οπίσθιου χιαστού συνδέσμου και του ιγνυακού τένοντα για καλύτερη ιδιοδεκτικότητα, καλύτερο έλεγχο του γόνατος κατά την βάδιση και το ανέβασμα σκάλας αλλά και σταθερότητα στην άρθρωση, καθώς επίσης χρησιμοποιούμε για την επέμβαση μικρή αλλά προσαρμοσμένη στις ανάγκες του κάθε ασθενούς τομή δέρματος ελαχιστοποιώντας την κάκωση του τετρακεφάλου και των λοιπών ανατομικών στοιχείων, χρησιμοποιώντας στις πολύ δύσκολες περιπτώσεις βελτιωμένα εργαλεία μικρής επεμβατικότητας, με λιγότερες όμως επιπλοκές από την λεγόμενη μέθοδο της «ρομποτικής» ή της πολύ μικρής ή «μίνι» τομής τύπου MIK (Μικρής παρεμβατικότητας – Minimally Invasive Knee) μη προσαρμοσμένης στις ιδιαίτερες ανάγκες του κάθε ασθενούς.

Τα άριστα αποτελέσματά μας μπορεί να τα διαπιστώσει κανείς ρωτώντας τους πάμπολλους απόλυτα ικανοποιημένους ασθενείς μας. Ακόμη και με την πιο κλασσική μέθοδο με την μεγαλύτερη τομή δέρματος που εφαρμόζαμε παλιότερα, λόγω της άριστης τεχνικής μας, οι ασθενείς μας δεν είχαν στην συντριπτική τους πλειονότητα προβλήματα στην βάδιση ακόμη και μετά από 15 ή και 20 χρόνια. Τώρα, με τις βελτιωμένες τεχνικές μας και τα πιο σύγχρονα εμφυτεύματα, αναμένεται το άριστο αποτέλεσμα να διαρκέσει για όλη την υπόλοιπη ζωή στην συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών.

Με τις σύγχρονες τεχνικές μας στις αρθροπλαστικές γόνατος, η επέμβαση είναι πιο ακίνδυνη από ότι παλιότερα και διαρκεί όσον αφορά τον κυρίως χρόνο της λιγότερο από μία ώρα, δεν γίνεται γενική αναισθησία ( συνήθως απλή ραχιαία – υπαραχνοειδής με αναλγησία ) και οι ασθενείς δύνανται να περπατήσουν με πλήρη φόρτιση του σκέλους σε δύο-τρεις ώρες. Επίσης σε μία έως δύο ημέρες μπορούν να δοκιμάσουν το ανέβασμα ή κατέβασμα κλίμακος (σε σκαλιά) γιατί ο τετρακέφαλος μυς τραυματίζεται πολύ λιγότερο από ότι με τις παλιότερες τεχνικές.

http://oxfordknee.com/signature.cfm

Στους πιο νέους ασθενείς συνιστούμε, σε περιπτώσεις αρχόμενης οστεοαρθρίτιδας, καταρχάς συντηρητική αγωγή ήτοι αδυνάτισμα, ειδικές ασκήσεις ενδυνάμωσης του μυϊκού συστήματος πέριξ του γόνατος και του μηρού, κυρίως του τετρακεφάλου, των γλουτιαίων μυών και του τείνοντα την (πλατεία περιτονία) λαγονομκημιαία ταινία, δηλαδή των αντιραιβοποιητικών μυών του γόνατος. Επίσης ανάλογα με την κάθε περίπτωση, συνιστούμε φυσικοθεραπεία, λουτροθεραπεία, ειδικές ασκήσεις σε πισίνα, βάδιση με αντικραδασμικά πέλματα, αποφυγή άρσεως βάρους, ειδική φαρμακευτική αγωγή κ.λ.π.

Ανάλογα με την βαρύτητα και την εντόπιση της βλάβης του γόνατος εφαρμόζουμε, ιδιαίτερα στα αρχικά στάδια της οστεοαρθρίτιδας, όλες τις σύγχρονες τεχνικές ήτοι αρθροσκοπική χειρουργική, χονδρομεταμόσχευση, ειδικές οστεοτομίες για διόρθωση του μηχανικού άξονα του σκέλους, ευθυγράμμιση του εκτατικού μηχανισμού και ειδικές επεμβάσεις για χονδροπάθεια επιγονατίδος.

Επίσης εφαρμόζουμε και στην Ελλάδα την νέα μικρής παρέμβασης μονοδιαμερισματική αρθροπλαστική με ανθεκτικά εμφυτεύματα που αφορά την εντοπισμένη οστεοαρθροπάθεια στην επιγονατιδομηριαία άρθωση καθώς και την νέα μερική έσω περιορισμένης έκτασης αρθροπλαστική για νέκρωση του έσω μηριαίου κονδύλου.

Ξεκινήσαμε να εφαρμόζουμε, από τους πρώτους στην Ελλάδα, και την νέα μικρής παρέμβασης πρόσθια μονοδιαμερισματική πρόθεση για την αρθρίτιδα της επιγονατιδομηριαίας άρθρωσης τύπου Stryker που μπορεί να μετατραπεί εύκολα σε ολική αρθροπλαστική γόνατος αν χρειασθεί στο μέλλον !

http://www.stryker.com/en-us/products/Orthopaedics/KneeReplacement/Partial/AvonPatellaFemoral/

http://oxfordknee.com/signature.cfm

 

 

Η NEA ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΓΟΝΑΤΟΣ

Στον όμιλο του Ιατρικού Αθηνών – Ιατρικό Ψυχικού εφαρμόζουμε από τους πρώτους στην Ελλάδα, εκτός από την νέα αρθροπλαστική ισχίου ALMIS, την πλέον σύγχρονη διεθνώς αρθροπλαστική γόνατος. Είναι η με χρήση εξατομικευμένου εκμαγείου αρθροπλαστική, η αποκαλούμενη διεθνώς και “Custom” ή “Personalized” και τα αποτελέσματα μέχρι σήμερα είναι άριστα. Από τους τρισδιάστατους υπερσύγχρονους εκτυπωτές και τα “Ρομπότ” του εργοστασίου ετοιμάζονται και σχεδιάζονται με κάθε λεπτομέρεια και είναι στην διάθεση του χειρουργού πριν την επέμβαση το ακριβές αντίγραφο των οστών της άρθρωσης, τα ειδικά εξατομικευμένα εκμαγεία με τους οδηγούς τους καθώς και τα ακριβή σε σχέδιο και μέγεθος εμφυτεύματα που ταιριάζουν στον κάθε ασθενή. Αντί να τοποθετηθούν τα εμφυτεύματα στον αναισθητοποιημένο ασθενή με την βοήθεια πολλών εργαλείων και ενδοαυλικών οδηγών ή με την χρονοβόρα διαδικασία χρήσης ειδικών διεγχειρητικών Computers – “ρομπότ”, ο χειρουργός τα έχει όλα έτοιμα και προσχεδιασμένα πριν την επέμβαση ώστε με πολύ μικρή τομή, με ελάχιστη επεμβατικότητα, σε πολύ λίγο χρόνο και χωρίς να τραυματίσει τους αυλούς του μηριαίου και κνημιαίου οστού, να τοποθετεί τα εμφυτεύματα με ακρίβεια χιλιοστού στην ιδανικότερη για τον κάθε ασθενή θέση. Οι ενσωματούμενες στα εκμαγεία λεπτομερείς ενδείξεις για την αρθροπλαστική έχουν ετοιμαστεί πριν την επέμβαση στο εργοστάσιο εμφυτευμάτων στο οποίο έχουν σταλεί ηλεκτρονικά η μαγνητική ή η τρισδιάστατη αξονική τομογραφία του γόνατος και σκέλους του ασθενούς και είναι έτοιμες, οι ενδείξεις αυτές, να χρησιμοποιηθούν την ώρα της επέμβασης. Έχει αποσταλεί επίσης στον χειρουργό για μελέτη, πριν την επέμβαση, το ακριβές τρισδιάστατο αντίγραφο των οστικών αρθρικών επιφανειών με τις συνοδούς παραμορφώσεις που αντιστοιχούν στην άρθρωση του ασθενούς. Με την νέα αυτή υπερσύγχρονη και επαναστατική μεθοδο αρθροπλαστικής γόνατος, εκτός από την άριστη τοποθέτηση των εμφυτευμάτων, επιτυγχάνεται επίσης σχεδόν με απόλυτη ακρίβεια και η διόρθωση του μηχανικού άξονα του σκέλους καθώς και το μέγιστο για τον κάθε ασθενή εύρος κίνησης κάμψης, έκτασης και στροφής στην άρθρωση για να μπορέσει να επανέλθει σε όλες του τις πρότερες δραστηριότητες, αθλητισμό κ.λ.π. όσο γίνεται πιο γρήγορα. Παρόμοιο σύστημα προεγχειρητικού εκμαγείου ή “Custom” σύστημα αρθροπλαστικής είναι τώρα διαθέσιμο και για τις ημιαρθοπλαστικές ή μερικές αρθροπλαστικές του γόνατος με χρήση τεχνητής κινούμενης αρθρικής επιφάνειας ή τεχνητού κινούμενου “μηνίσκου” καθώς και στις αρθροπλαστικές ισχίου, ιδιαίτερα για την τοποθέτηση της κοτυλιαίας πρόθεσης σε ειδικές πολύ δύσκολες περιπτώσεις. Αυτό είναι το μέλλον των αρθροπλαστικών ήτοι αρθροπλαστικές με προεγχειρητικά έτοιμα εξατομικευμένα εκμαγεία, με μικρή τομή και επεμβατικότητα, ελάχιστη διεγχειρητική διαδικασία, μικρό χρόνο αναισθησίας και νάρκωσης, χωρίς ενδοαυλική κάκωση και αιμορραγία στα οστά, και άψογη τοποθέτηση των εμφυτευμάτων. Το αποτέλεσμα σχεδόν σε όλες τις περιτπώσεις είναι το ιδανικό μετεγχειρητικό εύρος κίνησης, η ιδανική διόρθωση του σκέλους, η σημαντική μείωση του μετεγχειρητικού πόνου, η άμεση και ανεξάρτητη βάδιση με πλήρη φόρτιση και το άριστο και μόνιμο λειτουργικό αποτέλεσμα. Όλα σχεδιασμένα και προγραμματισμένα από τους υπολογιστές και τα “ρομπότ” του εργοστασίου πριν και όχι την ώρα της επέμβασης !

 

 

ΒΕΛΤΙΩΜΕΝΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΓΙΑ ΒΛΑΙΣΟ ΜΕΓΑΛΟ ΔΑΚΤΥΛΟ (ΚΟΤΣΙ), ΜΕΤΑΤΑΡΣΑΛΓΙΑ ΚΑΙ ΠΤΩΣΗ ΚΕΦΑΛΩΝ ΜΕΤΑΤΑΡΣΙΩΝ ( ANATOMIKH «MINI» ΔΙΟΡΘΩΣΗ )

Διορθώνονται ακόμη και μεγάλες παραμορφώσεις του ποδιού με πολύ μικρές τομές, με ειδική διορθωτική και πλαστική – αισθητική επέμβαση με μόνιμο και άριστο λειτουργικό αποτέλεσμα αλλά και γρήγορη αποκατάσταση και βάδιση. Δεν απαιτείται διαδικασία αφαίρεσης ραμμάτων ! (Μεγάλη εμπειρία σε εκατοντάδες ασθενείς)

Δεν συνιστούμε την πολυδιαφημιζόμενη «διαδερμική» λεγόμενη μέθοδο γιατί 1. τέμνεται συνήθως ο τένοντας του προσαγωγού μυός με συνέπεια να ξαναεμφανισθεί σε μερικές περιπτώσεις μετά από ένα – δύο χρόνια η παραμόρφωση λόγω χαλάρωσης του τμήματός του μυός που συγκρατεί το πρόσθιο τόξο των κεφαλών των μεταταρσίων και 2. για την επίτευξη της διόρθωσης χρησιμοποιείται ακτινοσκοπικό μηχανήμα και ο ασθενής δέχεται ακτινοβολία κατά την ώρα της επέμβασης. Δυστυχώς οι ασθενείς δεν ενημερώνονται γι’ αυτόν τον κίνδυνο και ενθουσιάζονται μόνον με τις πολύ μικρές τομές δέρματος.